Veilig mobiel werken doe je zo

Dat een pc tegen virussen en hackers beschermd moet worden weet iedereen. Maar wat doe je om jouw smartphone of tablet te beschermen? Hier wordt vaak te weinig aandacht aan besteed, terwijl cybercriminelen juist hun pijlen hierop richten. Doordat we steeds vaker mobiel werken, staat er ook gevoelige bedrijfsinformatie op onze smartphones. Wil je deze goed beschermen en veilig mobiel werken? We helpen je op weg met deze tips.

1. Vergrendel je toestel en simkaart

Een voor de hand liggende, maar toch vaak nagelaten optie om je telefoon te beschermen, is het instellen van een pincode. Stel deze apart in voor zowel je simkaart als toestel en zorg dat ze verschillen, zodat de kans nog kleiner is dat er wordt ingebroken. Daarnaast bieden sommige telefoons de mogelijkheid het toestel te vergrendelen en ontgrendelen met behulp van een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Deze opties zorgen voor een goede eerstelijnsbeveiliging.

2. Installeer antivirussoftware

Net als voor pc’s is het ook mogelijk om een antivirusprogramma op je smartphone te installeren, bijvoorbeeld van AVG of AVAST. Het aanbod hiervan is groot. Deze programma’s draaien op de achtergrond en voorkomen dat schadelijke software actief wordt. Let er wel op dat proactieve bescherming wordt geboden. Veel gratis versies bieden alleen de mogelijkheid tot een virusscan.

3. Houd je apps up-to-date

Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit van apps en besturingssystemen. Het is belangrijk om deze op tijd uit te voeren. Updates bevatten namelijk vaak patches om beveiligingslekken te dichten, naast dat ze functionaliteiten vernieuwen. Een up-to-date device is beter beveiligd tegen bedreigingen van buitenaf. Android-smartphones en iPhones geven regelmatig aan dat apps geüpdatet kunnen worden. Het is goed hiernaar te luisteren. Het is ook zo gedaan; je kunt in één keer al je apps bijwerken.

4. Gebruik een beheeroplossing

Enterprise Mobility Management is een slimme beheeroplossing waarmee zakelijke toestellen, apps en data op afstand beheerd kunnen worden. Stel toestelbeveiliging als pincodes voor alle toestellen verplicht, voorzie in een eigen app store met goedgekeurde apps en vergrendel of wis toestellen op afstand in het geval van diefstal op verlies.

5. Kies 4G-internet in plaats van publieke wifi

Als laatste is het aan te raden om publieke wifi-spots niet te gebruiken. De beveiliging hiervan laat vaak te wensen over. Zo kunnen cybercriminelen relatief eenvoudig de data onderscheppen die via het wifi-netwerk worden verstuurd. Gebruik als alternatief je 4G-abonnement en zet eventueel een eigen hotspot op via je smartphone. 4G is in veel gevallen zelfs nog sneller en stabieler. Daarnaast heb je jouw eigen verbinding, wat een stuk veiliger is.

Yes. Eindelijk veilig. Mobiel werken.

Bij Yes Telecom vinden we het belangrijk dat jij je volledig kunt richten op je onderneming. Je bereikbaarheid en mobiele telefonie moeten goed en veilig geregeld zijn. Wij adviseren je daar graag over en helpen je. Neem contact op met een van onze 400 Business Partners voor advies op maat.