Innovatie zorgt voor veilig ontgrendelen van je telefoon

Om mobiel te werken wil je al je bedrijfsdocumenten en zakelijke applicaties binnen handbereik hebben. Via je smartphone, tablet of laptop kun je zo bij alle belangrijke data. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om de toegang tot deze mobiele devices te beveiligen. Een inlogcode op je device is dan raadzaam. Maar is dit wel voldoende? Zijn er misschien andere, betere manieren om je smartphone te beveiligen? De ontwikkelingen op dit vlak staan in ieder geval niet stil.

Biometrische beveiliging in opkomst

Beveiliging op basis van vingerafdrukken, irisscans, gezichtsherkenning en andere biometrische methodes is in opkomst. Biometrische beveiligingsmethoden maken gebruik van unieke en persoonlijke kenmerken die daarom veiliger zijn dan alleen een pincode.

De eerste stappen

Een van de eerste biometrische methodes is gezichtsherkenning. Bij de lancering hiervan leek het een vooruitstrevende uitkomst. Al snel bleek echter dat deze oplossing niet helemaal waterdicht is. Daaropvolgend werd de vingerafdrukscanner geïntroduceerd. De vingerafdrukscanner is de meest voorkomende methode van biometrische beveiliging. Het grootste voordeel is dat deze snel en eenvoudig te gebruiken is. Veel smartphones maken er al gebruik van. Doordat de technologie zich snel ontwikkelt, zullen we vingerafdrukscanners in steeds meer devices terugzien.

Irisscan zet de trend ontgrendelen telefoon

Een andere, veiligere beveiligingsmethode is de irisscan. Deze vorm van beveiliging was al te vinden op vliegvelden, bij grenscontroles en in overheidsgebouwen. Tegenwoordig is dit ook terug te vinden op mobiele devices, zoals de Lumia 950 en 950 XL van Microsoft. Naar verwachting wordt dit in de toekomst vaker toegepast. Zeker aangezien deze vorm van biometrische beveiliging standaard door Windows 10 (Windows Hello) ondersteund wordt. Wel zijn irisscanners nog relatief duur, maar dat zal ongetwijfeld veranderen.

Google innoveert ook

Naast bovenstaande innovaties op hardwarevlak zet ook Google in op een vernieuwende manier om mobiele devices veilig te ontgrendelen. Hierbij wordt gekeken naar allerlei omgevingsvariabelen en het gedrag van de gebruiker om te identificeren of de gebruiker ook de eigenaar van het apparaat is. Zo wordt onder meer gekeken naar de locatie en welke andere devices er in de buurt zijn. Daarnaast wordt er gelet op de manier van lopen en ook hoe iemand typt definieert een gebruiker. De beveiligingsmethode is innovatief, maar om de veiligheid volledig te borgen zal deze methodiek altijd in combinatie met andere veiligheidsmethodes ingezet worden.

Yes. Eindelijk. Veilig.

Lang niet alle devices zijn voorzien van een iris- of vingerafdrukscanner. Hoe kun je dan nu al veilige toegang inregelen? En hoe houd je malware en cybercriminelen buiten de deur? Daarvoor is Yes Device Management ontwikkeld. Hiermee regel je veilige toegang en veilig gebruik van zakelijke devices, applicaties en documenten. Allemaal eenvoudig in te regelen via één overzichtelijke beheeromgeving. Onze Business Partners vertellen je hier graag meer over.