CBS: mobiel bellen is goedkoper geworden

Kosten voor bellen

De kosten voor mobiel bellen in Nederland zijn de afgelopen jaren alleen maar afgenomen. Volgens het CBS zijn deze maar liefst 20 procent goedkoper dan in januari 2010 het geval was. Tegelijkertijd is het bellen via de traditionele vaste lijn juist duurder geworden; de prijzen voor vaste telefonie stegen gemiddeld met 25 procent. Daarentegen hebben de ontwikkelingen op het gebied van VoIP, waarbij via het internet gebeld wordt,  gezorgd voor een aantal positieve ontwikkelingen voor de vaste telefonie markt.

Mobiel bellen en mobiel internet goedkoper

Vóór 2011 werden de belkosten vaak per minuut afgerekend, zo geeft het CBS aan. De afgelopen jaren is dit in veel gevallen weer afgebouwd naar betalen per seconden. Daarnaast zijn de tarieven voor mobiel bellen en zakelijke mobiele abonnementen zelf langzaam maar zeker gedaald. Ook de kosten voor het gebruik van internet via het mobiele netwerk zijn de afgelopen jaren omlaag gegaan. De veranderingen in wet- en regelgeving vanuit de EU hebben hier onder andere een belangrijke rol in gespeeld.

VoIP-telefonie als antwoord op duurdere vaste telefonie

In tegenstelling tot mobiele telefonie is vaste telefonie via de traditionele analoge lijn alleen maar duurder geworden. De prijsstijging is sinds halverwege 2012 ingezet. Een voordelig alternatief voor bellen via de analoge lijn is bellen via internet (VoIP). De prijsindex van het CBS geeft aan dat bedrijven gemiddeld 25 procent, en vaak meer, op hun vaste-telefoniekosten kunnen besparen. VoIP biedt ook het voordeel dat vast en mobiel bellen te integreren zijn. Op die manier heb je alleen nog een smartphone nodig; waarop je alle vaste en mobiele oproepen kan ontvangen. Dat bespaart flink in de kosten van vaste telefonie.

Yes Telecom – hét adres voor zakelijke telecom

Een deel van ondernemen is kostenbeheersing. Je betaalt natuurlijk niet graag te veel voor je telefonie. De oplossingen van Yes Telecom zijn erop gericht om het jou makkelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan E-view, onze online tool waarmee je 24/7 je verbruik en facturen in kunt zien en rapportages opvraagt. Geen verrassingen aan het einde van de maand. Wel zo fijn. Meer weten over de juiste mobiele oplossingen voor jouw bedrijf? Neem contact op met een van onze Business Partners.