Buitenlandse netwerken kwetsbaar voor cybercriminaliteit

We zijn er allemaal schuldig aan. We komen aan op onze vakantiebestemming en nog voordat de koffers uitgepakt zijn zoeken we al naar een internetverbinding. Je wilt natuurlijk wel alle vakantiekiekjes direct met het thuisfront delen. En wanneer het nodig is wil je graag ook zakelijk nog wat kunnen regelen. Snel nog even wat factuurtjes sturen aan de rand van het zwembad met een cocktail in de hand. Klinkt goed toch? Totdat jij je bedenkt dat cybercriminelen mogelijk via de verbinding meekijken.

Reizigers maken massaal gebruik van gratis wifi-hotspot

Kapersky Labs deed onderzoek naar het internetgedrag van reizigers. In totaal deden er bijna 12.000 respondenten mee aan het onderzoek. 82 procent van de ondervraagden gaf aan op vakantie direct verbinding te maken met plaatselijke, gratis wifi-netwerken. Deze worden vaak aangeboden door cafés, hotels of luchthavens. 38 procent hiervan gaf een hoge werkdruk als reden aan om direct verbinding te maken met openbare wifi-netwerken.

Verantwoordelijkheid bij werkgever

In totaal geeft 30 procent van de ondervraagden aan tijdens de vakantie af en toe nog iets voor werk te doen. De smartphone, tablet of laptop wordt vaak meegenomen op reis. Medewerkers denken dat een zakelijk apparaat beter beveiligd is dan een privé-apparaat. De drempel om online te gaan via een onbekend netwerk is hierdoor lager. Ze hebben vaak niet in de gaten dat zij door het gebruik van een werktoestel bedrijfsgegevens blootstellen aan allerlei risico’s. De verantwoordelijkheid schuiven zij graag af op de werkgever. Eén op de vier ondervraagden geeft aan het de plicht van het bedrijf te vinden om gegevens goed te beschermen.

Yes. Eindelijk. Zorgeloos op reis

Als werkgever doe je er daarom goed aan om voor medewerkers een buitenlandbundel te activeren. Op die manier kunnen zij gebruikmaken van het mobiele netwerk in het buitenland zonder een verhoogd risico op cybercriminaliteit. Informeer jouw medewerkers over de gevaren, zodat zij bewust omgaan met het maken van een verbinding. Wij bieden verschillende oplossingen en modules voor goedkoper bellen en internetten in het buitenland aan om zodoende zorgeloos aan de slag te gaan. Natuurlijk raden wij ook aan om de telefoon tijdens de vakantie even wat vaker te laten liggen en gewoon te genieten!