Bereikbaarheid mkb toont ruimte voor verbetering

Het lijkt zo voor de hand liggend: als bedrijf moet je goed bereikbaar zijn. Als je niet goed bereikbaar bent, heeft dat invloed op de tevredenheid van je klanten. Maar wat is goed bereikbaar? Je hebt een telefoon op zak, dus ben je goed bereikbaar. Vind je. Maar ís dat wel zo? En belangrijker: vinden je klanten dat ook?

3.000 bedrijven onderzocht

Onderzoeksbureau Ipsos ondervroeg 3.000 mkb-klanten en bracht zo de bereikbaarheid in kaart. Daarbij werd gekeken naar hoe goed de mkb-bedrijven in de praktijk bereikbaar zijn; zowel per telefoon, e-mail en social media als via de algemene website. Om de bereikbaarheid te meten, voerden de onderzoekers van Ipsos 15.000 mystery calls en stuurden ze 9.200 mystery-e-mails. Daarnaast werd de website bekeken voor contactgegevens en is gekeken naar de reactiesnelheid op social posts.

Eén op twintig heeft bereikbaarheid volledig op orde

Slechts 5 procent van de mkb-bedrijven heeft zijn bereikbaarheid volledig op orde. Zij beantwoorden 90 procent van de inkomende telefoongesprekken binnen 15 seconden en e-mails binnen 24 uur. Daarnaast zijn hun contactgegevens eenvoudig vindbaar op hun website. Tegelijkertijd houdt dit in dat er bij 95 procent van de bedrijven ruimte voor verbetering is. 37 procent heeft zijn bereikbaarheid ‘redelijk’ op orde. Bij 58 procent is duidelijk ruimte voor verbetering.

In de meeste gevallen laat vooral de telefonische bereikbaarheid te wensen over. Lange wachttijden en -muziekjes zorgen voor flinke ergernissen. Toch is er ook via e-mail veel te winnen. Al is de termijn van het beantwoorden van een e-mail een stuk ruimer, de zender verwacht een minder snelle respons dan wanneer hij belt.

Onderweg net zo goed bereikbaar

Als ondernemer maak je graag een professionele indruk. Daar hoort een vast telefoonnummer bij. Maar je bent veel onderweg, waardoor je op je vaste telefoon niet altijd bereikbaar bent. Daarvoor biedt een hosted telefonie-oplossing uitkomst. Hosted telefonie maakt de voordelen van een vaste-telefooncentrale, zoals interne of extern doorschakelen, belgroepen of keuzemenu’s, mobiel beschikbaar. Je hebt zelf geen vaste telefooncentrale nodig.

Yes. Eindelijk flexibiliteit.

Bij Yes Telecom stellen we jouw bereikbaarheid centraal. Als zakelijke telecomprovider begrijpen we precies wat er nodig is. Zo is Yes Kantoor de hosted telefonie-oplossing waarmee jij volledige controle over je bereikbaarheid hebt. Je mist nooit meer oproepen wanneer je buiten de deur bent. Weten hoe jij de bereikbaarheid van je bedrijf kunt verbeteren? We vertellen het je graag. Neem contact op met een van onze 300 Business Partners.