Wat betekent de Wet meldplicht datalekken voor jou?

Wat betekent de Wet meldplicht datalekken voor jou?

 

De Wet bescherming persoonsgegevens is sinds januari aangevuld met de Wet meldplicht datalekken. Deze wet verplicht je voorvallen in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wat houdt deze wet in en is deze ook op jouw bedrijf van toepassing? We zetten het voor je op een rijtje.

Privacy komt in het geding

Het is belangrijker dan ooit om de veiligheid van data op orde te hebben. We leven in een tijd waarin enorm veel data worden gecreëerd. Onze privacygevoelige gegevens staan in steeds meer databases opgeslagen. Ook hebben we bedrijfsgevoelige data op onze mobiele devices staan, die we overal bij ons dragen. Hiervan wil je niet dat die voor iedereen toegankelijk is of in verkeerde handen valt. Cybercriminelen kunnen deze gebruiken voor verkeerde doeleinden, bijvoorbeeld identiteits- en creditcardfraude.

Een e-mail met gevoelige klantgegevens naar de verkeerde persoon sturen, een usb-stick met bedrijfsdata kwijtraken, een zakelijke smartphone die wordt gestolen… Een datalek zit in een klein hoekje.

Wet meldplicht geldt voor alle Nederlandse bedrijven

De meldplicht datalekken geldt voor alle publieke en private organisaties in Nederland. Kort gezegd: alle bedrijven in Nederland. Ieder bedrijf beschikt namelijk al over klantgegevens zoals namen, telefoonnummers en e-mailadressen.

Hoewel de regels staan beschreven in de wet is er geen duidelijke definitie van de benodigde beveiligingsmaatregelen. Het komt erop neer dat bedrijven aan moeten tonen dat hun beveiliging op orde is zodra een datalek is gemeld. Voorkomen is beter dan genezen. Het loont dan ook om een risicoanalyse door een beveiligingsexpert uit te laten voeren.

Kans op boetes

Met de nieuwe wet heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) de bevoegdheid om boetes uit te delen wanneer een bedrijf onvoldoende beveiligingsmaatregen treft om privacygevoelige informatie te beschermen. Deze boetes kunnen oplopen tot maximaal € 810.000,- of 10 procent van de jaaromzet. Zonder je hier bang mee te willen maken, benadrukt het wel het belang van goede beveiliging.

Yes. Eindelijk. Privacy en veiligheid gewaarborgd.

De Wet meldplicht datalekken benadrukt nog eens extra de noodzaak van goede databeveiliging. Wij helpen je graag bij het veilig inregelen van mobiel werken. Zo bieden we met Yes Device Management een specifieke beheeroplossing om je mobiele toestellen en applicaties veilig te beheren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met een van onze 400 Business Partners.

Zo werkt Mobile Device Management

Zonder Mobile Device Management

Bij verlies of diefstal van devices ligt uw gevoelige bedrijfsinformatie op straat, en moet u dit volgens de Nederlandse wetgeving direct melden.

Met Mobile Device Management

Voldoet uw onderneming aan de meldplicht datalekken én kunt u bij verlies of diefstal devices op afstand vergrendelen of wissen.

Speel video af

Bekijk hier onze animatievideo over Mobile Device Management.

Geïnteresseerd in Mobile Device Management?

Laat uw gegevens achter en we nemen direct contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct aanvragen

Al klant van Yes? Vraag direct Mobile Device Management aan.