Smartphones worden onvoldoende beveiligd

Smartphones worden onvoldoende beveiligd

 

Wat doe jij om je smartphone te beveiligen? Vaak is duidelijk dat je laptop of desktop moet beschikken over beveiligingssoftware, maar aan beveiligingsapplicaties voor een smartphone wordt niet gedacht. Terwijl het juist steeds vaker voorkomt dat medewerkers met behulp van een smartphone zakelijke gegevens inzien. Hierdoor zijn ook smartphones steeds kwetsbaardere doelen voor cybercriminaliteit.

Medewerkers nemen zelf geen maatregelen

Medewerkers krijgen vaak de vrijheid om apps te downloaden en te gebruiken op hun zakelijke toestel. Hiermee verhogen zij de kans op een virus. Drie van de vier smartphonegebruikers weten dat dit soort risico’s op de loer liggen. Zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Toch doen zij niks tegen de mogelijke bedreigingen. Het zou verstandig zijn om beveiligingssoftware, zoals een virusscanner, te installeren.

Ransomware op smartphones

De twee meest gebruikte antivirusprogramma’s zijn AVG en Avast Software. Beide applicaties zijn gratis te downloaden en worden regelmatig geüpdatet. Dit is ook nodig, omdat de cybercriminaliteit op het gebied van smartphones steeds verder gaat. In opkomst is ransomware op smartphones. Hiermee worden de data ‘gegijzeld’ en pas tegen betaling en lang niet in alle gevallen weer beschikbaar gesteld voor de gebruiker.

Creëer bewustzijn bij je medewerkers

Om te voorkomen dat medewerkers in dit soort onwenselijke situaties terecht komen is het slim om hen goed te informeren. De schade die virussen kunnen aanrichten bij bedrijven is vele malen groter dan bij consumenten. Het is daarom belangrijk om gebruikers bewust te maken van deze risico’s. Dit kan bereikt worden door middel van een bedrijfsbreed mobiel beleid. Dat kan uitleg en advies geven over het gebruik van een mobiele telefoon, het downloaden van applicaties én het installeren van antivirussoftware.

Mobiel beheer biedt antwoord

Naast de gebruiker heeft ook de IT-manager verantwoordelijkheid als het gaat om de beveiliging van zakelijke gegevens. Het is belangrijk dat hij controleert of de apparaten voorzien zijn van up-to-date applicaties en software. Een Mobile Device Management-oplossing biedt de IT-manager hierbij veel gemak. Het wordt zo mogelijk om de gewenste beveiligingssoftware-app te pushen naar de mobiele toestellen. Ook kan bijvoorbeeld worden verplicht om het mobiele toestel te beveiligen met een pincode of wachtwoord.

Yes. Eindelijk! Veilige mobiele telefoons.

Mobile Device Management is voor ieder type organisatie beschikbaar. Yes Device Management biedt diverse mogelijkheden, zodat de dienst altijd op maat ontwikkeld kan worden. Wilt u meer informatie over het veilig beheren van bedrijfsgegevens met Yes Device Management? Wij helpen hier graag mee. Neem contact op met een van onze 400 Business Partners voor een advies op maat.

Wilt u ook overal veilig kunnen ondernemen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.