Aandacht gevraagd voor mobiele malware

Voorkom malware op je mobiele telefoon

Malware en virussen, die komen toch alleen maar op computers voor? Die gedachte hebben nog veel mensen. Helaas ten onrechte. De hoeveelheid mobiele malware en mobiele besmettingen neemt in rap tempo toe. Ook heeft de agressieve malwarevariant ransomware zijn weg naar de smartphone gevonden. Wees extra alert en voorkom dat jij en je bedrijf hier slachtoffer van worden.

Explosieve toename mobiele malware

Malware voor mobiele gebruikers heeft zich in 2015 in volume verdrievoudigd. Er werden maar liefst 884.774 nieuwe malwareprogramma’s ontdekt. Dit concludeert Kaspersky Lab. Ook is het aantal slachtoffers van mobiele malware in een jaar tijd vervijfvoudigd. Bijna de helft van de top 20 malware betreft kwaadaardige applicaties die opdringerige reclame toonden op mobiele devices. Deze verspreidden zich door webbanners of applicaties. Omdat we veel meer gebruikmaken van smartphones, applicaties en mobiel internet, zijn mobiele devices een interessant doelwit geworden voor cybercriminelen.

Ransomware gijzelt je telefoon

Een andere, meer agressieve malwarevariant die vaker dan ooit is aangetroffen is ransomware. De malware ontleent zijn naam aan het Engelse ‘ransom’, dat losgeld betekent. De malware gijzelt als het ware ook de data op een telefoon door deze te versleutelen. In ruil voor een spoedige betaling zou deze worden ‘vrijgelaten’. Ransomware vindt zijn weg naar je telefoon net als andere malware, via het downloaden van geïnfecteerde bestanden of applicaties.

Toegeven en betalen is echter geen oplossing. Er is geen garantie dat de data vrij worden gelaten. Soms verandert er niets of worden de data slechts in delen weer beschikbaar. Ook speel je jezelf alleen maar in de kijker; je hebt al eens betaald, dus ben je een lucratief doelwit. Ben je slachtoffer geworden, kun je het beste contact opnemen met de IT-beheerder of beveiligingsspecialist.

Voorkomen is beter dan genezen

Schadelijke apps komen nog altijd voornamelijk buiten officiële app stores om op telefoons terecht. Toch wordt er ook via officiële app stores malware verspreid. Het gebruiken van een antivirusapplicatie is een goed begin. Toch geeft maar liefst driekwart van de Nederlanders aan geen beveiligings-apps op hun smartphone te hebben, blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Als bedrijf kun je het gebruik van een antivirusapplicatie afdwingen met een specifieke beheeroplossing (MDM of EMM). Daarnaast kun je hiermee data, applicaties en toestellen centraal op afstand beheren.

Yes. Eindelijk veilig. Beveiligd tegen mobiele malware

Benieuwd hoe je jouw toestellen zo goed mogelijk beschermt tegen bedreigingen als mobiele malware? Hier zijn meerdere beveiligingsoplossingen voor beschikbaar. Neem contact op met een van onze 400 Business Partners voor advies op maat.